TEOG ANNE BABALIĞINIZIN SINAVI MI?

Aralık 01, 2016
TEOG ANNE BABALIĞINIZIN SINAVI MI?

*Uzman Psikolog Farika Teymur Artır

TEOG ANNE BABALIĞINIZIN SINAVI MI?

TEOG sınavına giren 1 milyondan öğrenciden biri de sizin çocuğunuz mu ? Onu liseye hazırlamanın heyecanı içinde misiniz?

Yıllar bir su gibi aktı ve daha dün elinden tutarak okula başlattığınız kızınız ya da oğlunuz şimdi yetişkin bir birey olmanın ara geçidine, ergenliğe hazırlanıyor. Onun  bu aşamada gelişimine destek olacak iyi bir lisede eğitimine devam etmesini istiyorsunuz. 

Çocuğunuz sadece iki aylık bir süreçte öğrendiklerinden  sorumlu oldu; ama şu son haftalarda gördünüz ki bu o kadar basit değil. Yapabildiklerini değil yapamadıklarını görmek sizi endişelendirdi. Hatta  bu sınavı anneliğinizin babalığınızın  bir sınavı gibi hissettiğiniz anlar olabilir. .

Belki başarı için neler gerektiğini biliyor fakat sağlayamamanın sıkıntısını yaşıyorsunuz.  Eşinizle uyum süreci.  Sağlık sorunları maddi sıkıntılar birçok neden çocuğunuza yeteri kadar vakit verememenize ona iyi şartlar hazırlayamamanıza dersleriyle ilgilememenize sebep olmuş olabilir. Bunları düşünmek size acı da verebilir.

Tam tersi de olabilir. Çocuğunuz için her imkanı sağladığınız ya da elinizden geleni yaptığınızı fakat çocuğunuzun yeteri kadar çalışmadığını düşünebilirsiniz.

Tabii ki bu sınav çocuğunuzun sınavı…. Hiçbir çocuk mükemmel ailelerden gelmiyor. Şüphesiz ki bu bir milyondan fazla çocuk aynı sınava girdi fakat hepsi de farklı farklı şartlara sahip; kimisi şehirde kimisi kasabada kimisi ise köyde yaşıyor. Çocuğunuz da kendisine sağlanan imkanlar içinde elinden geleni yapmaya çalışıyor.

Anne babalara düşen ise

*ne kendi kendilerini ne de çocuklarını suçlamadan içinde bulundukları durumu değerlendirerek daha iyiye daha güzele doğru gitmek.

*Yanlışları görmek düzeltme yollarını araştırmak.

*Doğru davranışları pekiştirmek.

Eğer siz kendi anne babanızın size gösterdiği sevgi ilgi ve disiplinden daha fazlasını çocuğunuza gösterdiğinizi düşünüyor ve onların size sağladığı şartlara göre çocuklarınıza daha iyi  şartlarda yetiştirebiliyorsanız bu neslin devamı ve insanlığın gelişimi adına memnuniyet duyacağınız bir durum.

TEOG BAŞARISI NE İFADE EDİYOR

TEOG sınavlarının  gençlerimizin seçecekleri mesleğe giden yolda önemli bir vasıta olacak liselere yerleşmelerinde önemli bir yeri var. 

Ne var ki sınavın kendisi kadar yerleştirme sistemini ve sınavın bu sistemin içindeki yerini iyi bilmek de önemli . Bundan sonra sistemin her parçasına ayrı önem vermek geliyor.

Anne baba hem çocuklarını  hem sistemi hem de okul ve öğretmenleri iyi tanır ve iş birliği içinde olurlarsa TEOG un sonuçlarını en verimli  şekilde değerlendirebilirler. 

Öğrenciler sadece 2,5 aylık  sürede öğrendikleri konulardan sorumlu oldular .. İlk bakışta bu kadar basit görülse de aslında öyle olmadığını hem anne babalar hem de öğrenciler biliyorlar. . Öğrencinin ilkokuldan hatta okul öncesinden birikimi söz konusu. O halde sadece sınav başarısından değil ders başarısından  da bahsetmek gerekiyor.

Ders başarısı hayatın ilk yıllarından itibaren okul-aile-çocuk üçgeninde dengelerin sağlanması ile mümkündür. Şüphesiz ki her anne-baba çocuğunun başarılı olmasını ister. Peki neler yapmalı? Bunun için uygun ortamı hazırlamaları, başarı için gerekli şartlardan biri.

Öğrencinin derste aldığı notlar bilgi birikiminin göstergesi olarak her ne kadar gelişiminde ve geleceğinde uzun dönemde etkili olsa da en önemlisi kişiliğine yapacağı etkidir. Zira çocuğun ders başarısı, kendisine bakış açısını, kendisini değerlendirmesini etkilerse düşük notlar daha büyük olumsuz sonuçlar doğurur.

Çocuğunuz başarı öğrenme ve açısından farklı özelliklere sahip olabilir.  bunlar başlıcaları şunlardır:

*Öğrenme kapasitesi yüksek çalışkan ve başarılı

*Başarılı fakat az çalışan

*Kapasitesi yüksek temelden bazı eksiklikleri olan az çalışan öğrenci.

*Çeşitli sebeplere bağlı olarak öğrenme  zorluğu çeken öğrenci.

Başarısızlık karşısında çocuk “Ailem beni hiç sevmiyor çünkü başarılı değilim”, “Ben hiç işe yaramaz biriyim, derslerimde bir türlü başarılı olamıyorum” şeklinde düşüncelere kapılabilir. Bu da daha sonra sınav kaygısına, hayata olumsuz şekilde bakmaya, iş hayatında ve sosyal ilişkilerde çekingen ve güvensiz olmaya kadar gidebilir. Akademik zeka, bireyin sahip olduğu farklı özelliklerden biridir ve eksiklik varsa çocuğun doğru tanınması ile geliştirilebilir. Çocuk başarılı olsa da olmasa da ailesinin ve öğretmenlerinin onu olumlu özellikleriyle sevdiğine ve olumlu özelliklerini gördüklerine güvenmelidir.

Çocuk dersi ne için çalıştığını bilmeli

Pek çok derste öğrenci dersi ne için çalıştığını bilmemekte, o dersin veya öğretilen bilginin hayatta kendisine ne şekilde faydalı olacağını kavrayamamaktadır. Bu konuda çocuğu düşünmeye sevk etmek, yararları kendisinin bulmasını sağlamak, bulamıyorsa anlatmak derslere olan ilgiyi artırır.

Çalışmaya Teşvik Ederken Üsluba Dikkat Edin

Öğrenciler anne-babalarının sürekli ‘çalış’ demesinden son derece rahatsız olup buna karşı olumsuz tepki geliştirirler. Üslup, yargılayıcı olmamalı, başarıları takdir edilmeli, öğrenci, “şu derste veya şu yazılıda bu başarıyı gösterdiysen şu derste veya sınavda da aynı şekilde başarı gösterebilirsin, bunu başarabilecek potansiyel sende var” şeklinde güven verilerek teşvik edilmelidir.

Öğrenci Dersi Derste Öğrenmeli

Aslında bir öğrenci normal şartlarda dersi derste öğrenebilmeli ve evinde öğrendiklerini tekrarlama isteği duyabilmelidir. Bu olamıyorsa bazı sorunlar var demektir. Bu sorunlar tespit edilip küçükken çözülmezse ileride katlanarak büyüyeceğinden gereken tedbir alınmalıdır.

Anne Babaların Düzenli Olarak   Okula Gitmesi Öğrencinin Derse Olan İlgisini Ve Başarıyı Artırıyor.

Okula aşırıya varmayacak şekilde düzenli aralıklarla giden, öğrencinin öğretmenlerini tanıyan, dersler ve öğretmenleri hakkında çocuğuyla konuşan, anne-baba; çocuğun karşılaştığı sorunlar hakkında geç kalmadan bilgi sahibi olur.

Öğretmenlerle ilişkileri geliştirin

Çocuklar genellikle bir dersin öğretmenini sevdiklerinde ve öğretmenle aralarında iyi diyalog kurulduğunda dersi de severler. İlgili bir anne-baba, bu diyaloğun iyi hale gelmesinde de etkili olabilir.

Başarısızlığa Yol Açan Sorunları Çözün

Özel öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, depresyon, bilgisayar-internet bağımlılığı, ergenlik çağı sorunları, yanlış arkadaş seçimi gibi sorunlar var ise bunların sebepleri bulunmalı ve uygun tedavi yolları aranmalıdır.

Başarısızlık Hayal Kırıklığına Dönüşmemeli

Ders başarısında öğrencinin kendine güveni önemlidir. Kendine güvenen öğrenci küçük başarısızlıklarından dolayı hayal kırıklığına uğramaz. Aile ve öğretmen, öğrencinin kendine güven duymasında önemli rol oynar.