Uzmanlarımız

Denge Psikolojik Danışmanlık Hakkında

Farika Artır

Denge Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nin kurucusu olan Uzman Psikolog Farika Teymur Artır 1962 Adana Doğumludur.

1995 yılında İngiltere'de The Open University'de Psikoloji lisans eğitiminden sonra, 1995'te okul psikoloğu olarak Psikoloji alanındaki kariyerine başlamıştır Psikometri alanında da süpervizyon aldığı bu ilk yıl sorunları olan öğrencilere ve ailelerine rehberlik yapma ve destek olma sürecinde bireyi ailesi içinde ele alma yaklaşımının olumlu sonuçlarını almıştır. 2000 yılından beri Denge Psikolojik Danışmanlık Merkezi İdareciliği ve Çocuk Ergen Aile ve Evlilik Danışmanlığı görevini sürdürmekte ve uluslararası üniversitelerin psikoloji ve pedagoji bölümlerinden gelen öğrencilere stajyerlik eğitimi vermektedir.

2000 yılında başladığı Newport Üniversitesinde Aile tedavisi kitabı yazarı Prof. Dr. İsmail Ersevinden aldığı yüksek lisans derslerinden sonra yüksek lisans eğitimine tez aşamasında bir süre ara vermiştir. 2005 yılında Doç Dr. Ahmet Şirin danışmanlığında 'Aile Yapısı ve Çocuk Yetiştirme Tutumları' konu başlıklı Psikoloji yüksek lisans tez çalışmasını tamamlamıştır.

Türk psikologlar derneği tarafından düzenlenen Psikometri ve Psikoterapi ile ilgili çeşitli eğitimlere katılmış bir kısmından katılım belgesi, bir kısmından sertifika almıştır.1999'da Türk Psikologlar Derneği'nden Travma eğitimi alarak Sakarya ve Kocaelindeki depremzedelere psikolojik destek çalışmalarına katılmıştır. Yedi tepe Üniversitesiyle Tıbbi Hipnoz derneğinin birlikte düzenlediği Bilinçli Hipnoz Eğitimlerine katılarak Sertifika almıştır. Psikoloji alanında tanınan çeşitli kurumlarca verilen Hizmet içi eğitimler almaya devam etmektedir.

1976 yılında edebi yazılarla yazı hayatına başlayan Farika Teymur Artır 1996 yılından beri Psikoloji ve aile eğitimi ile ilgili yazılar yazmakta ve çeşitli kuruluşlarda seminerler vermektedir. Aile okulu, aile içi iletişim, çocuk eğitimi, başlıkları altında çeşitli seminerler düzenlemekte, ve bu seminer ve konferansları çeşitli okul dernek vakıf ve belediyelerle işbirliği içinde sürdürmektedir.

1996 yılından beri psikoloji alanında çeşitli radyo ve televizyonlarda seri programlara katılmış, program danışmanlığı yapmıştır. Yazıları psikoloji, aile ve çocuk eğitimi ile ilgili çeşitli internet sitelerinde yayınlanmakta ve çeşitli akademik yayın ve alanlarda kaynak olarak kullanılmakta ve iktibas edilmektedir.

2006'da İyi Günde Kötü Günde Evlilik adlı kitabı Gül yurdu yayınları tarafından yayınlanmış ve 2009 yılında 2. baskısı da yayınlanmıştır. Gençlerle ilgili "Hayatı Gençlerle Paylaşalım" adlı kitabı aynı yayınevinde basım aşamasındadır.

2007 yılında Kartal Belediyesi Kentim Kültür yayınları tarafından ortak yazarlı eserde yazıları yayınlanmıştır.

2011'de, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Devlet Planlama Teşkilatı ve Diyarbakır Valiliği İşbirliği içindeki Sosyal Destek projesine katılmış ve Yardımcı Doçent Doktor Mikail Sönmez editorlüğünde 'Aile İçi Sosyal İletişim' adlı ortak yazarlı eserde çalışması yayınlanmıştır.

2000 yılında Büyükşehir belediyesi Sağlık Daire Başkanlığında personele yönelik Aile içi İletişim Seminerleri, Üsküdar Belediyesi Altünizade Kültür merkezi ve Ünalan Kültür merkezlerinde Aile içi İletişim seminerleri, 2005 -2006 yıllarında Kartal Belediyesinde proje yürütücülüğünü yaptığı Aile Okulu, 2009 yılında Bakırköy ve 2011'de Beykoz Müftülüğünde Aile İçi İletişim, Evlilik ve Aile Okulu Seminerleri,Dersanelerde kreş personeli ve öğrenci annelerine yönelik iki yıl süren danışmanlık yapmıştır.

Kadıköy İrfan VAKFI, İnsan Gelişimi ve Toplumsal Eğitim Vakfı mütevellilerindendir. Aile ve Sosyal Politikalar bakanlığı ile işbirliği içinde Çocuk evleri projesi destek çalışmalarını yürütmektedir.

Psikolojik Danışmanlık Merkezinde Engellilere rehabilitasyon çalışması ve ailelerine destek çalışmalarını sürdürmekte ve bu konuda talebe bağlı olarak seminerler vermektedir.

Türk Psikologlar Derneği ve British Psychology Society (İngilizpsikologlar Cemiyeti) üyesidir. Biyografisi 'Who is Who' isimli uluslarası İngiliz biyografi ansiklopedisinde de yer almaktadır.

İngilizce ve Arapça bilen Farika Teymur Artır evli ve 4 çocuk annesidir.

Yazarın Makaleleri İçin Tıklayınız

Elif Bestenigar Mert

Uzman Klinik Psikolog Elif Bestenigar Mert, İstanbul Şehir Üniversitesi psikoloji ve İbn Haldun Üniversitesi Klinik Psikoloji bölümlerini yüksek onur belgesiyle bitirmiştir. Eğitimleri süresince bölüm asistanlıkları yapmıştır.

Ulusal boyutta; Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve İstanbul Anadolu Adliyesi’nde (Aile, çocuk ve çocuk ağır ceza mahkemeleri) staj yapmıştır.

Uluslararası olarak; çocuk cinsel istismarı konusunda araştırma yapmak için İngiltere’de bulunan Middlesex Üniversitesi Center for Trauma and Abuse Studies (Travma ve İstismar Merkezi)’de, kültürler arası depresyon, anksiyete ve stres araştırması yapmak için ise Avustralya’nın Melbourne şehrinde bulunan Nasihah Consulting Group bünyesinde staj yapmıştır.

Avustralya’daki stajı daha sonra yüksek lisans tez çalışması olarak ‘Examining Prevalence and Profile of Depression, Anxiety and Stress in an Australian Clinical Setting’ başlığı ile sunmuştur.

2014-2017 yılları arasında İlaf Projesi kapsamında Suriyeli çocuklara psikolojik destek sağlamış, aynı yıllar içerisinde eş zamanlı olarak Bilişsel Psikoloji laboratuvarında yürütülen deneylerde asistanlık yapmıştır. 2016 – 2017 yılları arasında dezavantajlı çalışma gruplarından olan 112 Acil ambulasn çalışanları ve bu çalışanları mesleki aidiyetleri üzerine akademik bir çalışma yürütmüştür.

2016 Kasım’dan bu yana, yarı zamanlı olarak kadın sığınma evlerinde kadınlarla ve çocuklarla terapi süreçleri yürütmektedir. 2018 yılı içerisinde aile içi şiddet konusunda duyarlılığı arttırmak amaçlı Üsküdar Belediyesi kapsamında ‘Şiddet nedir?’ seminerleri vermiştir.

Ağırlıklı olarak çalışma yaptığı alanlar; Psikolojik travmalar (Aile içi şiddet, istismar, göç, savaş vb), Travma ve stres ile ilişkili bozukluklar (Travma sonrası stres bozukluğu, uyum bozukluğu, akut stres bozukluğu), Çocukluk çağı travmaları (çocuk ve yetişkinlerde), Depresyon Bozuklukları (Major Depresif Bozukluk, Distimi), Kaygı Bozuklukları (Panik Bozukluk, Yaygın Anksiyete Bozukluğu, Fobiler) ve stres.

Uyguladığı, eğitimlerini ve süpervizyonlarını tamamladığı terapi yöntemleri ise; Bilişsel Davranışçı Terapi, Kabul ve Kararlılık Terapisi, Pozitif Psikoterapi, Naratif Terapi, Çözüm Odaklı Terapi, Ölüm ve Yas Terapisi.

Bunların yanı sıra kurucusu olduğu Uzman Konuk isimli, psikoloji ve psikiyatri alanlarında uzman isimlerini konuk olarak ağırladığı sosyal medya platformu ile kitlelere bilimsel ve güncel psikoloji adına bilgiler sunmaktadır.

Ulusal ve uluslararası hakemli dergiler ve kongrelerde makale/kitap/sunum çalışmaları vardır ve devam etmektedir. Bunlar;

  • Mert, E. B., Nursoy Demir, M. and Kilic, H. (2021). "Mental Health in Turkey".In Awaad, R. and colleagues (Eds.) Muslim Mental Health. Washington, USA: American Psychological Association (to be published)
  • Mert, E. B. and Nursoy Demir, M. (2021). Music Therapy Implementations in the Seventeenth-Century Ottoman Era: Contributions and Writings of Doctor Hasan Suuri Efendi (? - 1693-1694).(to be published)
  • Görmez, V., Kilic, H. ... Mert, E. B., Mahklouta, B. and colleagues (2017). Evaluation of a school-based, teacher-delivered psychological intervention group program for trauma-affected Syrian refugee children in Istanbul. Psychiatry and Clinical Psychopharmacology. Taylor and Francis Group: United Kingdom.
  • Görmez, V., Kilic, H. and Mert, E. B. (2016). Mülteci Çocuklar için Okul Temelli Destek Programı (MODP): Bir Pilot Çalışma Örneği. VI. Ulusal PDR Uygulamaları Kongresi Bildiri  Ozetleri, Gaziantep: Turkey.
  • Mert, E. B. "What is violence against women? What are the psyhological effects violence?" Seminar series with Üsküdar Municipality. 2018, Istanbul, Turkiye.

 

Yaptığı tüm çalışmaları incelemek ve özgeçmişine detaylı bakmak isterseniz;

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/elif-bestenigar-mert-0a119170/

Researchgate: https://www.researchgate.net/profile/Elif_Bestenigar_Mert

Academia: https://ibnhaldun.academia.edu/ElifBestenigarMert

 

Yazarın Makaleleri İçin Tıklayınız

Selin Yılmaz

İstanbul’ da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Psikoloji lisansını Üsküdar Üniversitesi'nde Yüksek Onur derecesiyle bitirmesinin ardından, başarı bursuyla girdiği Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans programını “Ebeveyn Tutumlarının İlköğretim Öğrencilerinin Saldırganlık Düzeyi ile İlişkisi” konulu tezi ile tamamladı. Klinik stajını Üsküdar Üniversitesi NP Hastanesi’nde yaptı.

 Eğitim hayatı boyunca çocuk ve ergenlerle ilgili eğitim ve sempozyumlara katıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Çocuk Evleri’nde kalan çocuklarla gönüllü çalışmalar yürüttü. Üsküdar belediyesi Çocuk Eğitim Merkezi’nde gönüllü olarak sokağa düşme tehlikesi olan çocuklara mentörlük yaptı. Halen kadın sığınma evlerinde kalan çocuklarla gönüllü terapi çalışmaları yürütmektedir. 

Temel uzmanlık ve ilgi alanı çocuk ve ergenlerle “Oyun Terapisi” dir. Bu bağlamda farklı yabancı kaynaklardan uluslararası geçerliliği olan birçok oyun terapisi ekolü eğitimini süpervizyonlarıyla birlikte almıştır.  Bunlar arasında Reyhana Seedat’ tan “Çocuk Merkezli Oyun Terapisi”, Marshall Lyless ve Linda Homeyer’dan “Kum Tepsisi terapisi, Kukla Terapsi ve Sanat terapisi” ve Joyce Mills den aldığı “Hikâye ile Oyun Terapisi” sayılabilir. Oyun terapisi eğitimlerinin yanı sıra, Klinik Psikolog ve Oyun Terapisti Mehmet Teber’den 120 saatlik “Çocuk Terapistliği” eğitimi almıştır. Bunun yanı sıra Dr. Atanur Akar’dan “Çocuk ve Ergenler için Psikolojik Sağlamlık- ÇEPSP 101” programı uygulayıcı sertifikası bulunmaktadır.

PTSD (Travma sonrası stres bozukluğu), enürezis (alt ıslatma), enkopresiz (dışkı kaçırma), tırnak yeme/ parmak emme, kaygı, depresyon, takıntı, çocukluk çağı mastürbasyonu, okul problemleri, sosyal içe kapanıklık, yeme problemleri, öfke sorunları çalışma alanları arasındadır.

Uyguladığı dikkat ve gelişim testleri arasında; MOXO dikkat testi, Denver gelişim testi

Objektif testler arasında; Metropolitan Okul Olgunluğu Testi, Benton Börsel Bellek Testi, Frostig Görsel Algı Testi

Projektif testler arasında; Luissa Duss Psikanalitik Hikayeler, Bir İnsan Çiz, Bir Hayvan Ailesi Çiz testleri bulunmaktadır.

Dr. Neslihan Zabcı ile Çocuk Rorschach, C.A.T ve T.A.T eğitimine 2018'den beri devam etmektedir.  MMPI kişilik envanteri uygulayıcısıdır.

Selin Yılmaz  evli; 9 ve 13 yaşlarında iki erkek çocuk annesidir.

Yazarın Makaleleri İçin Tıklayınız

Hatice Çizmecioğlu

İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikoloji & Sosyoloji bölümlerini çift anadal yaparak bitirdi. Yıldız Teknik Üniversitesinde İnsan ve Toplum Bilimlerinde yüksek lisansı devam etmektedir. Lisans sonrası Birleşmiş Milletlerin Gelişme Programının (UNDP) New York'taki  genel merkezi bünyesinde staj yaptı. Türkiye'ye döndükten sonra üst düzey bireysel danışmanlıklar yaptı. Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM'in toplumsal farkındalık komisyonu üyesi olarak  başta kadına şiddetle mücadele gibi sosyal konulardaki kampanyaların içeriklerinin oluşturulmasında görev aldı. Halen bu alandaki çalışmaları devam etmektedir. Sosyoloji ve psikoloji alanına yönelik çeşitli sosyal projelerde yeralmakta ve yazıları çeşitli yayın organlarında yayınlanmaktadır.

2. Bebeğinin doğumuyla beraber doğum psikolojisinin ve doğum konusunun kadınlar ve bebekler için çok önemli olduğu farkederek bu alana profesyonel olarak yöneldi.

İstanbul Doğum Akademisinden doğuma hazırlık eğitimenliği ve hamile & doğum psikoterapistliği eğitimi aldı.

Dünyadaki doğum psikolojisi alanındaki en öncü kurumlardan olan Association of Prenatal & Perinatal Psychology and Health (APPPAH) ın üyesi olup, kurumun anne-baba eğitmenliği eğimini almaktadır. APPPAH bünyesinde yer alan dünyadaki bu alanda çalışan profesyonellerin mesleki mentorlük ve paylaşım ağında yer almakta , kendisini bu alanda teorik ve pratik alanda geliştirmeye devam etmektedir. 

Hamillelik öncesinde ya da hamilelik sırasında kadınlara ve beraberinde eşlere seanslar uygulamaktadır.

Özellikle önceden yaşanmış travmatize, istenmemiş şekilde yaşanan doğumun olumsuz etkileri mümkün olduğunca azaltılarak yeni hamileliğe tam hazır oluş halini yakalamaları için kadınlara yardımcı olmaktadır.

Hamilelik sırasında meydana gelebilen kürtaj,düşük,ölü doğum gibi durumlarda da psikolojik destek vermektedir.

Uluslarası kurumlar tarafından onaylı  doğuma  hazırlık eğitimlerini bireysel ve gruplar halinde bebek bekleyen anne ve baba adaylarına vermektedir.

Toplumdaki doğum ve ebeveynliğe dair yerleşmiş olumsuz algının anne ve bebek yararına olumlu yönde değişmesine katkı sağlamak için "gebeylehattuc" isimli bir illüstrasyon tipleme oluşturup  bu konunun önemini samimi , gerçekçi ve profesyonel bir bakış açısıyla kitlelere ulaştırmaya çalışmaktadır.

Bunun yanısıra kanser hastası, yatağa bağımlı, alzheimer hastası ve yaşlılık gibi durumlarda daha yoğun psikososyal desteğe ihtiyacı olan kişilere ve bu kişilerin yakınlarına yönelik psikoterapi & müzikterapi seansları vermektedir.

Evli, amatör neyzen ve 2 çocuk annesidir.

Yazarın Makaleleri İçin Tıklayınız

Serap Buharalı

Serap Buharalı 1975 yılı İstanbul doğumludur. Kurucusu olduğu Bistanbul Eğitim’de Çocuk oyun terapisi le birlikte 2-12 yaş arası çocuklara ve ailelere yönelik filial terapi,dışavurumcu oyun terapisi, sanat terapisi, kum terapisi ve kukla terapisi yapmaktadır.

Lisans eğitimini Marmara üniversitesi Okul öncesi eğitim öğretmenliği bölümünde tamamladıktan sonra çeşitli eğitim kurumlarında eğitim koordinatörlüğü, okul öncesi zümre başkanlığı ve idarecilik görevleri aldı.

Çocuk testleri eğitimi tamamladıktan sonra Süleyman Demirel Üniversitesi Aile Danışmanlığı programını bitirmiştir.
Uluslararası danışan odaklı çocuk oyun terapisi eğitimi alarak oyun terapistliği yapmaktadır.

İBB İSMEK çocuk gelişimi ve eğitimi zümre başkanlığı görevlerinde bulundu. Özel eğitim elemanı yetiştirme, Başbakanlık Sedric projesi,gibi birçok projede yer aldı.. Dört yıldır tematik bir radyoda aile ve çocuk üzerine hazırlanan bir programda düzenli olarak uzman konuk olarak yer almaktadır. “Annelik Okulu” adlı bir kitabı bulunmaktadır.

Dünyadaki tüm çocukları çok sevmekte, ihtiyacı olan tüm çocuklar ve aileler için bir şeyler yapmak istemektedir. Bir anne, bir eştir.

Yazarın Makaleleri İçin Tıklayınız

Beyza Yaşar

Psikolog F. Beyza YAŞAR 1983 İstanbul doğumludur. Amerika’da Psikoloji eğitimini tamamladıktan sonra Philadelphia’da sosyal hizmetler alanında çocuklar ve aileler ile çalışmalarda bulunmuştur. 2010 senesinde Istanbul’a dönmüş ve buradaki çalışmalarına yine aileler ile devam etmiştir. Bu süreçte hem ebeveynler ile çalışmış hem de çocukların karşılaştığı davranış problemleri ile ilgili araştırmalar yapmıştır.

Aileler ile yaptığı çalışmalara filial terapi, evlilik ve çift terapisi, aile odaklı çocuk ve ergen terapileri dahildir.

Bununla birlikte okullarda hem ebeveyn hem de öğretmen eğitimleri düzenlemiştir. Özellikle alternatif eğitim sistemleri ile ilgili eğitim danışmanlığı da vermektedir.

Yurtdışında ve Istanbul’da özellikle aile ve çift terapisi alanında aldığı eğitimler ve katıldığı pekçok workshop bulunmaktadır. Kendisi evli ve bir çocuk annesidir.

Yazarın Makaleleri İçin Tıklayınız